Γεώργιος Μπανιώκος

Ο Γεώργιος Μπανιώκος γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα όπου και εργάζεται ως σύμβουλος ψυχικής υγείας και αναλυτής. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Κλινικής Ψυχολογίας του Hellenic American University και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ιστορία της Φιλοσοφίας» του Τομέα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. Ταυτόχρονα έχει παρακολουθήσει σειρά εκπαιδεύσεων πάνω στην ψυχανάλυση, όπως στη Σχολή του Φόρουμ Ψυχανάλυσης του Λακανικού Πεδίου της Αθήνας καθώς και στο εξ-αποστάσεως πρόγραμμα του ΕΚΠΑ «Ψυχαναλυτική Διαδικασία: Θεωρητικές Έννοιες & Πρακτική Εφαρμογή».

Για πολλά χρόνια εργάστηκε στη Διεύθυνση Πολιτιστικών της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης όπου διοργάνωσε πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Μετάφρασε επίσης από τα αγγλικά στα ελληνικά για λογαριασμό του Ελληνικού Κέντρου Focusing το βιβλίο του Campbell Purton “Προσωποκεντρική θεραπεία – Η focusing-βιωματική προσέγγιση”. Είναι μέλος της Διεθνούς των Φόρουμ Ψυχανάλυσης του Λακανικού Πεδίου (L’ Internationale des Forums du Champ Lacanien), της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής, της ερευνητικής ομάδας “Φιλοσοφία-Tέχνη-Θεραπεία” και του Εργαστηρίου Έρευνας του Θεσμικού Λόγου του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Το 2016 δημιούργησε τη  Μέριμνα Εαυτού, μια ηθικο-αισθητική πρωτοβουλία κλινικού προβληματισμού που διερευνά και παρουσιάζει πρακτικές γύρω από τη διαμόρφωση μιας τέχνης του βίου με κύριους άξονες εργασίας τη φιλοσοφία, την ψυχανάλυση, την ψυχολογία και τις τέχνες. H Μέριμνα Εαυτού έχει παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στην Α’ Biennale Πρακτικής Φιλοσοφίας στη Ρόδο. Έχει, επίσης, πραγματοποιήσει ομιλίες, επιστημονικές ανακοινώσεις και εργαστήρια στο Πολιτιστικό Κέντρο Εξαρχείων (ΟΠΑΝΔΑ), στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, στο Θέατρο Πορεία, στο Πολεμικό Μουσείο, στο Ομήρειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χίου (Euroclassica), στην Πανεπιστημιακή Λέσχη και στο Καφενείο του European Village στην Ακαδημία Πλάτωνος.