Μαρία Λατσίνου

Μαρία Λατσίνου –  Καθηγήτρια Τραγουδιού

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της στην ηλικία των 7 ετών με πιάνο και θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο. Αργότερα, γράφεται στη σχολή Μονωδίας, στην τάξη της Κικής Τζαβέλλα, απ’ όπου αποφοιτά μετά λίγα χρόνια με άριστα παμψηφεί, Α’ βραβείο και Αριστείο εξαιρετικής επίδοσης. Την ίδια περίοδο παίρνει το πτυχίο της και από τη Νομική Σχολή Αθηνών και δίνει εξετάσεις στο Δικηγορικό Σύλλογο για την άδεια ασκήσεως του Δικηγόρου.

Έχει συνεργαστεί με πολυάριθμες χορωδίες και φωνητικά σύνολα, μεταξύ αυτών η χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το φωνητικό σύνολο «Εμμέλεια», το χορωδιακό σύνολο «Eklipsis», η μικτή χορωδία του Καθολικού Ναού Αγίου Διονύσου, κ.α.

Ως σολίστ έχει εμφανιστεί εντός Ελλάδος σε Φεστιβάλ, παραστάσεις (Βουλή των Ελλήνων, Τεχνόπολις, “Παλλάς”, Αίθουσα “Παρνασσός”, Μικρό Μουσικό Θέατρο, Atheneum La Divina, AnArt, κ.λπ.) και σε πολυάριθμες μουσικές σκηνές και θέατρα της Αθήνας (Πολύτεχνο, Τεχνοχώρος υπό σκιάν, Συρμός, House of Art, Gagarin 205, Θέατρο «Επί Κολωνώ», Κύτταρο, Αν Club, Μακάρι, Αισώπου Μύθος, Six D.O.G.S, Floral, κ.α).

Το 1998 πρωταγωνίστησε στη μοντέρνα όπερα «Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο καλός Λύκος», των Χαράλαμπου Γωγιού και Γιάννη Φίλια, σε σκηνοθεσία Αγγελικής Δαρλάση, και την επόμενη χρονιά στη μουσική παράσταση «Παραλλαγές στο μόνο Θέμα» σε μουσική Χρίστου Αλεξόπουλου.

Εκτός Ελλάδος, έχει δώσει παραστάσεις με το χορόδραμα «Φωνές Γυναικών» στα πανεπιστήμια θεατρολογίας του Long Island και Staten Island στη Ν. Υόρκη, με το θεατρικό θίασο της ηθοποιού Ειρήνης Κονιδάρη, έχει συμπράξει με τη Χορωδία του Αγίου Γεωργίου Καρύτση στο Λονδίνο, έχει συνεργαστεί με το γαλλικό σύνολο “Pyxis Ensemble” σε έργα του συνθέτη Χρίστου Στυλιανού στην Κύπρο και με τα μουσικά σύνολα του Δήμου Αθηναίων στο Μαρόκο.

Στη δισκογραφία κινείται ήδη από το 1990 με συμμετοχές σε δίσκους των: Σταμάτης Μεσημέρης (“Απόδραση” 1990), Χρίστος Αλεξόπουλος (“Παραλλαγές στο μόνο θέμα” 2001, “Και μετά” 2003 , “Παραπούνες και Τριαφύνταλλα” 2006, “Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων” 2010), Χρίστος Στυλιανού (“Tales of love” 2007), Socos (“Καφκα” 2007, “Objects” 2009, “Η Ύδρα των Πουλιών” σε ποίηση Εγγονόπουλου 2010), V-Sag (“Shakespearean love” 2007, “Feather” 2009).

Τον Απρίλιο του 2013 και στα πλαίσια του 1oυ Puzzlemusik Festival “Code Fresh”, ξεκίνησε ως solo artist μια σειρά προγραμματισμένων εμφανίσεων ανά την Ελλάδα.

Το τραγούδι “Smell of Roses” που ερμήνευσε στο δίσκο “Tales of love” του Χρίστου Στυλιανού, έχει κυκλοφορήσει παγκοσίως στη συλλογή “Buddha-bar xi by Ravin”.

Από το 2011 είναι μέλος του μουσικού συνόλου «Terra Ensemble», και πρόσφατα μέλος του συνόλου “Prae+orius” με το οποίο συμμετείχε στο 2ο “Impro Fest” που έλαβε χώρα στο Τριανόν.

Το 2014 και στα πλαίσια της συνεργασίας της με το συνθέτη Χρήστο Αλεξόπουλο ξεκινάει εμφανίσεις με κοινό μουσικό σχήμα σε μουσικούς χώρους της Αθήνας. Η συνεργασία αυτή οδηγεί στον πρώτο προσωπικό της άλμπουμ το Φεβρουάριο του 2015 με τίτλο «Μια ανάσα δρόμος». Η παρουσίαση του άλμπουμ έγινε 28 Απριλίου στο θέατρο «Πόρτα», στα πλαίσια του μουσικού κύκλου «Τρίτες παράλληλες». Οι εμφανίσεις συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Εργάζεται ως καθηγήτρια φωνητικής τα τελευταία 10 χρόνια.

 

Αποσπάσματα από κριτικές:

“…οι συμμετοχές της Μαρίας Λατσίνου, μεγάλη φωνή, πειστήριο οι απογειώσεις της στο “Kafka” των Socos & The Live Project Band…”

Πάνος Πανότας (ηλεκτρονικό μουσικό περιοδικο www.mic.gr)

“Ειδικά η Λατσίνου σε άφηνε αποσβολωμένο[…] τόσο πολύ που μια βαθιά υπόκλιση μπροστά της θα έμοιαζε λίγη […]”

Τα σέβη μου…

Σταμάτης Λεόντιος (ηλεκτρονικό μουσικό περιοδικό www.avopolis.gr)

“…Ή μήπως για τα ασύλληπτα φωνητικά της Μαρίας Λατσίνου – ουρλιαχτά που φτάνουν στον θεό – τα οποία πρέπει πραγματικά να ακούσει κανείς ζωντανά ώστε να μπορέσει να πιστέψει ότι μια τέτοια απόδοση είναι εφικτή live;”

Αναστασία Τουρούτογλου (ηλεκτρονικό μουσικό περιοδικό www.avopolis.gr)

“…Και έχουν και την τύχη να βρίσκεται στους κόλπους τους μία από τις καλύτερες γυνακείες φωνές της χώρας, αυτή της Μαρίας Λατσίνου, το εύρος και το ταλέντο της οποίας είναι απλά απερίγραπτο.”

Γιάννης Κοκκονάκης (ηλεκτρονικό μουσικό περιοδικό www.mixtape.gr)

https://www.facebook.com/%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%9B%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85-Band-858638274230276/timeline/?ref=aymt_homepage_panel

http://www.musicpaper.gr/we-saw/item/6431-eidame-maria-latsinou-theatro-porta

http://www.avopolis.gr/live/live-greek/52389-maria-latsinou-porta15